FAQ & Contact

Op deze pagina vind je allerlei handige informatie over Stichting Live is Life. 

FAQ

Kijk in de FAQ voor veelgestelde vragen.

Over de stichting

Stichting Live is Life is opgericht om de overlevingskans van een plotse hartstilstand in Europa te verhogen. We zijn in meerdere landen actief bezig om de awareness inzake de problematiek te verhogen en mensen te informeren wat zij moeten doen in geval van nood.

Dagelijks helpen we jou en vele anderen om ervoor te zorgen dat je een leven kan redden!

Samen met onze ambassadeurs zorgen wij ervoor dat de overlevingskans stijgt naar 50%.

In België zetten we samen met onze ambassadeurs en projectpartners projecten op waaraan jij kunt deelnemen. Deze projecten richten zich op drie zaken: het verhogen van de bewustwording van een plotse hartstilstand, het verhogen van het aantal publiekelijk beschikbare AED's en het trainen van zoveel mogelijk mensen in reanimeren.

Neem eens een kijkje bij onze projecten en zie waaraan jij kunt meedoen.

In de aankomende 5 jaar streven we ernaar om 5.000 AED's op te hangen en 100.000 Belgen te trainen.

Stichting Live is Life heeft haar hoofdkantoor in Venray, Nederland.

We werken samen met een sterk netwerk van nationale fulfilment partners in elk land waarin we actief zijn. We hebben allemaal hetzelfde doel: het redden van levens door de overlevingskansen voor een acute hartstilstand buiten het ziekenhuis te verhogen. Door deze samenwerkingen zijn we in staat om onze individuele impact naar een hoger Europees niveau te tillen.

Voor België werken we samen met de volgende twee fulfilment partners: vzw HeartSaver en Cardioservice.

Projecten & fundraising

Meedoen aan een project kan op twee verschillende manieren: of je start een inzamelingsactie binnen een project, of je doneert aan een bestaande inzamelingsactie bij jouw in de buurt.

Kijk eerst bij de actieve projecten of er een project is waaraan jij wilt meedoen. Ga naar de projectpagina en start een actie door de buttons op de pagina te gebruiken. Je komt dan op het fundraisingsplatform voor België, waar jij erg gemakkelijk je eigen inzamelingsactie opzet. Binnen enkele minuten heb jij je eigen pagina en kun je starten met het werven van donaties.

Doneer aan een actie bij jou in de buurt. Ga naar: be.liveislife.eu. Gebruik de zoekbalk om op naam of plaats te zoeken. Heb je de actie gevonden? Dan doneer je gemakkelijk via de actiepagina.

Plotse hartstilstand

Bij een plotse hartstilstand stopt het hart met kloppen. Dit is een levensbedreigende situatie. Hierdoor kan er geen bloed worden rondgepompt naar alle organen. Binnen 4-6 minuten is er blijvende schade aan de hersenen en daarna ook aan de andere organen. Er moet onmiddellijk gestart worden met reanimeren en een AED moet worden gebruikt om het hart een schok te geven.

Jaarlijks sterven er 10.000 Belgen aan een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als we meer Belgen bewust maken van de problematiek, meer publiekelijk beschikbare AED's ophangen en genoeg mensen trainen, kunnen we 5.000 van hen redden.

Bij een plotse hartstilstand is er iets fout met het elektrische systeem van het hart. Hierdoor klopt het hart niet en kan het geen bloed rondpompen naar de rest van de organen. Iemand zal bewusteloos raken en na 4-6 minuten zal er blijvende schade optreden. Om deze reden is het super belangrijk dat er snel wordt gestart met reanimeren en dat er een schok van een AED wordt toegediend.

Bij een hartaanval of hartinfarct raakt een kransslagader van het hart plotseling verstopt. Hierdoor krijgt een deel van het hart geen zuurstofrijk bloed meer. Iemand zal bij kennis blijven, maar een drukkende pijn op de borst ervaren die kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Een hartaanval kan een oorzaak zijn voor een hartstilstand.

Als iemand bewusteloos raakt of bewusteloos op de grond ligt, geen normale ademhaling heeft en niet reageert, kan het zijn dat diegene een plotse hartstilstand heeft. Bel altijd meteen 112 en start met reanimeren.

Zorg eerst dat je veilig hulp kunt verlenen, dit geldt zowel voor jezelf als het slachtoffer. Je belt meteen 112 en start met reanimeren. Zodra je 112 belt en aangeeft dat het om een (mogelijke) plotse hartstilstand gaat, stuurt de centralist Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH) naar je toe. Roep om hulp en vraag omstanders een AED te halen. Sluit indien mogelijk zo snel mogelijk de AED aan en volg de instructies op. Blijf doorgaan met reanimeren totdat de DGH het overneemt van je.

Ga nooit bij het slachtoffer weg.

AED's & reanimeren

Een Automatische Externe Defibrillator (AED)/hartstarter is een draagbaar apparaat dat het hartritme analyseert en wanneer nodig een schok aan het hart kan toedienen van iemand met een plotse hartstilstand.

De schok van een AED/hartstarter is de enige remedie voor een plotse hartstilstand!

AED's zijn zo ontworpen, dat iedereen er mee kan werken. Door middel van audio(visuele) ondersteuning geeft een AED instructies aan de gebruiker. Je gebruikt een AED als volgt:

1. Zet de AED aan door middel van de aan/uit-knop en luister naar de instructies van de AED.

2. Plak de elektroden op de borst en zij van het slachtoffer

3. De AED zal nu het hartritme gaan analyseren

4. Als de AED een schok adviseert, klik je op de knop. Sommige AED's dienen automatisch een schok toe. Raak de slachtoffer niet aan als de AED een schok gaat toedienen. 

5. Luister naar de AED en hervat de reanimatie na het toedienen van de schok.

AED's hangen vaak in publiekelijk toegankelijk plekken zoals stations, scholen, winkelcentra en vliegvelden. Vaak wordt een AED aangeduid door de groene AED-signalisatieborden.

Nee. AED's zijn niet gevaarlijk en een AED kan alleen een schok toedienen in het geval van een plotse hartstilstand.

Ja. AED's kunnen in storing springen. Daarom is het belangrijk dat een AED regelmatig wordt gecontroleerd.

Reanimatie is een levensreddende techniek die gebruikt wordt, wanneer het hart van een slachtoffer niet meer klopt. Met reanimatie neem je de pompfunctie van het hart op kunstmatige manier over. In geval van een plotse hartstilstand kan vroegtijdige reanimatie van grote invloed zijn op de overlevingskansen van het slachtoffer.

Zorg er altijd voor dat je veilig hulp kunt verlenen. Heb je al 112 gebeld? Doe dit eerst voordat je gaat reanimeren.

1. Zorg ervoor dat iemand op de rug op een vlakke ondergrond ligt

2. Ontbloot het bovenlijf en plaats je handen in het midden van de borstkas. Ga recht boven het slachtoffer hangen met je armen gestrekt naar beneden. Start met borstcompressies. Duw de borstkas 5-6 centimeter diep in op een snelheid van 100-120 compressies per minuut. Het kan helpen als je aan het liedje 'Stayin' Alive' van de Bee Gees denkt.

3. Na 30 compressies, dien je 2 beademingen toe. Til de kin een beetje naar achter en knijp de neus van het slachtoffer dicht.

4. Ga door met 30 compressies, afgewisseld door 2 beademingen totdat medische hulp arriveert en het overneemt.

Nee. Iets doen is altijd beter dan niets doen.

Neem contact op

Staat je vraag niet in de FAQ? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier. Je kunt ook altijd mailen naar info@liveislife.eu.

  • Keizersveld 52D, 5803 AN Venray, The Netherlands
  • Ma-Vr 09:00 - 17:00
  • 0031 - 478 769 052
  • info@liveislife.eu

Meer weten over Stichting Live is Life?

Wil je meer weten over onze stichting? Ga naar onze corporate pagina en lees alles over waarom wij bestaan en wat onze doelen zijn.

Top